2014. július 19., szombat

322 years ago ...

Napra pontosan 322 évvel ezelőtt történt, hogy  Rebecca Nurse, egy idős, köztiszteletnek örvendő asszony távozott ekkor az élők sorából, miután megvádolták boszorkánysággal.

Elég hátborzongató, hogy pont ma mutatom meg, de tegnap lett készen a keret. 

Ez is azok közé a minták közé tartozik, amit imádok első pillanattól kezdve.

Pattern: The Primitive Hare - Rebecca Nurse
Linen: 35ct Edinburgh Sand
 
Sajnos magyarul nagyon kevés történetet találtam, amik vannak azok is szinte ugyan azok, de egy picit belenyúlva, összeollóztam egy "rövid" változatot. A eredeti forrást a szöveg végén találjátok.

A salemi boszorkányperek a 17. század végi gyarmati Amerikában folytak le, a Massachusetts állambeli Salem városában. A perek 19 ember felakasztásával, egy agyonzúzásával, és sokak bebörtönzésével zárultak.
1692-ben Salem Village-ben (ma Danvers, Massachusetts), egy Salem melletti faluban pár fiatal lány, köztük Abigail Williams, Ann Putnam, Betty Parris és Mary Warren, Susanna Walcott több környékbelit is megvádolt azzal, hogy rontást tett rájuk és megbabonázta őket, tehát nyilvánvalóan a Sátánnal szövetségben álló boszorkány. 

A 17. század végi puritán Új-Angliában a gyerekeknek, elsősorban a fiatal lányoknak nem sok szórakozási lehetősége adódott. Gyakorlatilag mindent, amire szerény körülményeik egyáltalán lehetőséget adtak volna, erkölcstelennek bélyegeztek a kor szigorú szabályai. Nem csoda hát, hogy a felgyülemlő belső feszültséget néhányuk egészen különös módon vezette le.
169192 telén Betty Parris, Samuel Parris tiszteletes lánya, és Abigail Williams, a tiszteletes gyámleánya különösen kezdtek viselkedni: furcsa és idegen hangzású, értelmetlen mondatokban beszéltek, a földön fetrengtek. Úgy vélték hogy az ördög keze van a dologban: rossz szellemek szállták meg őket. Kérlelni kezdték a lányokat, először csak Bettyt és Abigailt, majd  Ann Putnamet, Betty Hubbardot, Mercy Lewist, Susannah Sheldont, Mercy Shortot és Marry Warrent, hogy nevezzék meg azokat, akik a rontást rájuk küldték. Végül a lányok neveket kezdtek mondogatni.
Az első három megvádolt nő Sarah Good, Sarah Osborne és Tituba volt. 

A három nőt 1692. március 1-jén vádolták meg boszorkánysággal, azonnal be is börtönözték őket. A történet azonban itt nem ért véget, sőt: a lányok újabb neveket kezdtek sorolni: Dorcas Good (Sarah Good négyéves leánygyermeke), Rebecca Nurse (egy idős, köztiszteletnek örvendő asszony), Abigail Hobbs, Deliverance Hobbs, Martha Corey.

Az idő előrehaladtával megkezdődtek a perek is, közben többen a börtönben lehelték ki a lelküket, de ők jártak jobban. Azok, akiket bűnösnek találtak – és szinte mindenkiről bebizonyosodott, hogy a vád igaz – a bitófán végezték. Az első akasztásokra július 19-én került sor, Sarah Good, Elizbaeth Howe, Susannah Martin, Sarah Wildes és Rebecca Nurse távoztak ekkor az élők sorából. A perek pedig folytatódtak, és újabb akasztások következtek, illetve volt, akit kövekkel nyomattak agyon, egy 80 éves aggastyán 3 napig szenvedett így.

A boszorkányperek 1693 januárjában értek véget.

A perek egyik bírája John Hathorne volt, ükapja Nathaniel Hawthorne 19. századi amerikai írónak, A skarlát betű és több más, a puritán Új-Anglia életét és visszásságait bemutató regény szerzőjének. Hawthorne a nevét is megváltoztatta, hogy az emberek ne hozzák kapcsolatba az ősével. Nathaniel Hawthorne-nak ma szobra áll a szülővárosában, Salemben.
A perek történetét Arthur Miller amerikai drámaíró is feldolgozta A salemi boszorkányok című drámájában. 
- források: 1 2 -

7 megjegyzés:

  1. Szuper lett a hímzés, és hálás köszi a történelmi ismertetőért is! Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Jucus! :) Szívesen, imádom a történetét, elég hátborzongató! Bár mondjuk inkább az internetnek köszönhető, nem is nekem ;) Puszi

      Törlés
  2. Szép a hímzésed, nagyon jó keretet is választottál! A boszorkányperek világa pedig valóban érdekes. Boszorkányperek nálunk is zajlottak, de persze koránt sem ilyen híres-hírhedtek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Szeretem ezt a régi világot, teljesen magába szippantott! :)

      Törlés
  3. Oh! Nem volt jó olvasni. Hímzésed annál jobb! Gyönyörű!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Beáta! :) Kegyetlen történet, az biztos, de nagyon érdekes!

      Törlés
  4. Szép a hìmzés, és így a történettel együtt nagyon kerek is :-) Örülök, hogy megosztottad, mert ezek az egyszerű amerikai minták a háttérsztorival együtt válnak igazán érdekessé és elgondolkodtatóvá....

    VálaszTörlés